Svenska Transportarbetarförbundet, eller Transport som de kallas till vardags, är ett fackförbund med strax över 62 000 medlemmar som alla arbetar inom transportbranschen.

Om Svenska Transportarbetarförbundet

Transport grundades 1897 på initiativ av Charles Lindley. Det var vid en konferens i Stockholm som han bildade förbundet och från början fanns det 15 medlemmar i förbundet. Charles var själv helt tongivande i förbundet, han var såväl ordförande som kassör, förtroendeman och redaktör ända fram tills han avgick 1937 som ordförande och 1941 som redaktör för förbundstidningen. Förbundsexpeditionens första lokal var i Charles mammas lägenhet. Idag är Transport ett av de 14 fackförbund som ingår i LO. Förbundet har drygt 62 000 medlemmar som jobbar i flertalet olika branscher, alla inom transportsektorn. Omkring 10 000 av medlemmarna är kvinnor. Medlemmarna jobbar exempelvis på beställningsbussföretag, gummiverkstäder, expressfirmor, bilbärgningsföretag, saneringsföretag, renhållningsföretag, reklamdistributionsföretag, biluthyrningsföretag, tvätthallar, godsterminaler, tidningsdistributionsföretag, budbilsföretag, speditionsfirmor, schaktföretag, stuverier, hamnbolag, taxibolag, åkerier och andra liknande företag. Åkerichaufförer är den enskilt största yrkesgruppen i förbundet. Transport har 25 lokalföreningar runt om i landet. Förbundet verkar bland annat för att få till bra yrkes- och arbetsmiljöutbildningar för sina medlemmar och på senare år har man åstadkommit det genom kollektivavtalslösningar tillsammans med arbetsgivarorganisationerna. När Charles Lindley startade förbundet i slutet av 1800-talet var lönedumpning en av de största frågorna och så är det än idag. Förbundet jobbar också för att det ska finnas kollektivavtal på alla arbetsplatser, att alla medlemmar ska få samma lönehöjning och att det ska finnas tydliga regler, till exempel när det gäller ersättning för obekväm arbetstid. För att kunna bli medlem i Svenska Transportarbetarförbundet krävs det att du är anställd inom förbundets verksamhetsområde, alternativt att du deltar i utbildning för branschen.

Medlemsförmåner Transport

Som medlem i Svenska Transportarbetarförbundet har du möjlighet att få hjälp, råd och stöd kring alla frågor som rör din anställning, arbetstid, arbetsmiljö, lön, avtal, ersättningar och mycket annat. Det finns handläggare tillgängliga som du kan vända dig till vid rådgivning. Skulle du hamna i en konflikt eller tvist har du också möjlighet till juridisk rådgivning och rättshjälp. Som medlem har du också möjlighet till konfliktersättning vid eventuell strejk. Det innebär att du får betalt även om din arbetsplats skulle tas ut i strejk. Du kan också få kompetensutveckling genom kurser och seminarier. En annan medlemsförmån är att du har möjlighet att teckna förmånliga medlemsförsäkringar, främst inkomstförsäkring, reseförsäkring och hemförsäkring, men också barngrupplivförsäkring och kompletterande tjänstegrupplivförsäkring. Inkomstförsäkringen ger dig en ersättning som kompletterar a-kassan ifall du skulle bli arbetslös. Likaså har du möjlighet till billigare elavtal tack vare kollektivavtal och även möjlighet att teckna förmånliga medlemslån till låg ränta hos flertalet banker. Som medlem i Transport får du också möjlighet att hyra förbundets stugor till bra priser. Du får också förbundets medlemstidning Transportarbetaren direkt hem i brevlådan 11 gånger om året.