Hotell- och Restaurangfacket grundades 1918 och organiserar anställda inom hotell, restaurang och nöjesanläggningar. Förbundet har drygt 50 000 medlemmar.

Om Hotell och Restaurangfacket

I Sverige fanns vid sekelskiftet ett antal förbund för anställda inom hotell- och restaurangbranschen, som exempelvis Svenska Köksföreningen och Sveriges Allmänna Kyparförening, men de upphörde i slutet av 1910-talet och då växte behovet av en landsomfattande fackförening som kunde verka för de anställda inom branschen. På initiativ av Göteborgs hotell- och restaurangpersonal och Svenska Servitörsförbundet i Helsingborg grundades därför Hotell- och Restaurangfacket 1918. Då de bildades var det endast omkring 400 medlemmar, men numera är medlemsantalet närmare 50 000 personer. Bland medlemmarna återfinns exempelvis kockar, restaurangbiträden, kallskänkor, servitörer, vaktmästare, receptionister, portier, skidlärare, liftskötare, bingoutropare, turismpersonal, croupierer och många, många fler yrkesgrupper som jobbar på restauranger, hotell, vandrarhem, barer, kasinon, nattklubbar, caféer, flygplatser, turistanläggningar, nöjesparker, bingohallar och upplevelseanläggningar.

Redan under de första åren som nytt fackförbund verkade Hotell- och Restaurangfacket för att principen med glaspengar skulle försvinna. På den tiden drog man nämligen av från lönen om en servitör råkade krossa ett glas eller en tallrik. Detta ville förbundet få bort och det första kollektivavtal som förbundet valde att teckna kommer från just detta initiativ. En annan stor grej som fackförbundet jobbat för var att under 1950-talet så var den största delen av lönen för servitörer fortfarande baserad på dricks, men tack vare Hotell- och Restaurangfacket så kom man överens om ett avtal där servitörer och servitriser fick en fast lön. Bland dagens aktuella frågor hör till exempel rätten till barnomsorg på obekväma arbetstider eftersom en stor andel av medlemmarna i fackförbundet jobbar just på obekväma arbetstider. Minskad stress på arbetsplatserna, förkortade arbetstider och fasta anställningar är annat som facket jobbar för just nu.

Medlemsförmåner Hotell- och Restaurangfacket

Hotell- och Restaurangfacket erbjuder rådgivning och juridisk hjälp för sina medlemmar om man skulle ha behov av detta. Att ha ett fackförbund på sin sida är en otrolig styrka ifall man skulle råka ut för något problem på sin arbetsplats eller gällande sin anställning, eller om man har frågor kring detta. Men som medlem i Hotell- och Restaurangfacket får du också många andra intressanta förmåner. Exempelvis får du rabatter och erbjudanden på olika tjänster och produkter. Du har möjlighet att få förmånliga medlemslån om du behöver låna pengar hos banken, men också billigare elavtal och rabatter på semesterresor till Italien. I medlemsavgiften ingår en hemförsäkring, reseförsäkring och grupplivförsäkring. Dessutom får du medlemstidningen Hotellrevyn.