En inkomstförsäkring är en försäkring som gör att du kan få ekonomisk ersättning ifall du drabbas av arbetslöshet. Inkomstförsäkringen betalas ut utöver a-kassan och är alltså ett kompletterande skydd till arbetslöshetskassan. En inkomstförsäkring är framförallt till för dig som har en hög lön. Ersättningen från A-kassan motsvarar nämligen bara 80 % av din tidigare lön och detta endast upp till en viss gräns. Därför kommer en arbetslöshet att betyda ett stort inkomstbortfall för dig som är höginkomsttagare och då kan en inkomstförsäkring vara en riktigt lönande komplettering.

Så fungerar en inkomstförsäkring

En inkomstförsäkring kompletterar alltså A-kassans ersättning vid en arbetslöshet. Istället för att du endast kan få 80 procent av din tidigare lön upp till en viss gräns kan du med en inkomstförsäkring få 80 % av lönen upp till ett betydligt högre tak eller utan högsta gräns alls. Det belopp som A-kassan har som maxgräns är 910 kronor per dag under de första 100 ersättningsdagarna. Därefter är maxersättningen 760 kronor per dag under nästkommande 200 dagar i ersättningsperioden. En ersättningsperiod är 300 dagar lång. Det innebär alltså att A-kassans maxbelopp idag motsvarar 80 procent av en månadslön på 25 025 kronor. Oavsett om du haft högre månadslön än 25 000 kronor får du alltså ut maximalt cirka 20 000 kronor per månad. Om du däremot kompletterar din ersättning från A-kassan med en inkomstförsäkring så innebär detta att du får en högre ersättning. Det finns flera olika inkomstförsäkringar att välja mellan. Många fackförbund erbjuder inkomstförsäkringar till sina medlemmar och det finns även privata försäkringsbolag som erbjuder detta. Reglerna kan skilja sig lite åt, bland annat beroende på hur högt deras maxtak är, om de ens har något maxtak, liksom hur länge inkomstförsäkringen betalar ut ersättningen.

Så skaffar du en inkomstförsäkring

Det finns alltså flera olika inkomstförsäkringar att välja mellan. Ett första steg är att kolla upp om ditt fackförbund erbjuder någon form av inkomstförsäkring. Hos vissa fackförbund ingår nämligen en inkomstförsäkring i medlemskapet. Hos andra fackförbund är det ett tillval som du får betala extra för. Ytterligare andra fackförbund erbjuder ingen inkomstförsäkring alls till sina medlemmar. Det finns också många försäkringsbolag och andra bolag som erbjuder inkomstförsäkringar. Eftersom det finns så många olika inkomstförsäkringar att välja mellan, så gäller det att jämföra dem innan du bestämmer dig för att teckna en inkomstförsäkring. Det kan variera stort mellan deras regler och du bör välja den som passar just dig.
Det kan också variera vilka krav de olika försäkringsbolagen och fackförbunden har på den som ska teckna en inkomstförsäkring. För att få teckna en inkomstförsäkring ska du först och främst vara berättigad till A-kassa. Många försäkringsbolag och fackförbund har en övre åldersgräns för att få teckna en inkomstförsäkring. Ibland kan det också finnas krav på att du ska ha varit medlem en viss tid innan du kan utnyttja inkomstförsäkringen. Många gånger finns det också en kvalifikationstid. Den brukar vanligen vara ett år och innebär att om du blir arbetslös eller varslad inom ett år från den dag du tecknade inkomstförsäkringen så kommer den inte att gälla. Det kan också finnas en karenstid, till exempel att ersättning från A-kassan måste ha betalats ut under en viss period först innan ersättning från inkomstförsäkringen börjar betalas ut.

Fördelar och nackdelar med inkomstförsäkring

Den stora fördelen med en inkomstförsäkring är förstås att det inte blir lika stort inkomstbortfall som om du enbart hade fått ersättning från A-kassan. Det bygger då förstås på att du har en högre lön än 25 025 kronor. Annars kommer du inte att märka någon skillnad med eller utan inkomstförsäkring. Ju högre lön du har, desto större behov lär du ha av en inkomstförsäkring. Har du en hög inkomst så har du oftast vant dig vid det och då har du kanske också höga kostnader som måste betalas oavsett om du har arbete eller inte, och då kan inkomstförsäkringen komma in som en räddande ängel. Det finns inga riktigt trygga anställningar idag – alla löper en viss risk att bli uppsagd eller varslad, så en arbetslöshet kan drabba precis vem som helst. När det gäller inkomstförsäkring så innebär det förstås att det är en kostnad som måste betalas oavsett om du utnyttjar den eller inte, och det är väl också det som är nackdelen med en inkomstförsäkring. Hur stor kostnaden är beror på vilken inkomstförsäkring du väljer att teckna och även detta är något du bör jämföra innan du bestämmer dig. Viktigt är dock att du inte stirrar dig blind på priset, utan snarare att du väljer den inkomstförsäkring där du får mest för pengarna.

Fackförbund och inkomstförsäkring

De inkomstförsäkringar som erbjuds via fackförbunden är vanligen riktigt bra, både prisvärda och förmånliga. Även som egenföretagare eller VD har du i vissa fackförbund möjlighet att teckna en inkomstförsäkring. Ibland är det aktuellt att byta fackförbund, till exempel ifall du byter bransch eller om du får bättre villkor hos ett annat fackförbund än ditt nuvarande. Värt att tänka på i så fall är att du oftast kan tillgodoräkna dig din tidigare intjänade kvalifikationstid om du skulle byta fackförbund, så kolla upp det om du befinner dig i den situationen. Om du däremot bara byter arbetsgivare men behåller samma fackförbund så påverkas inte inkomstförsäkringen.

Inkomstförsäkring för privat anställd

unionenÄr du medlem i unionen så ingår en inkomstförsäkring som låter dig få upp till 80% av din tidigare lön och detta sträcker sig ända upp till 60 000 kr/mån i 150 dagar. Unionen är ett väldigt bra val för dig som är privat anställd. De passar för alla och så länge du uppfyller villkoren så är du välkommen att gå med.

Inkomstförsäkring för statligt anställd

st-logoÄr du med i fackförbundet ST så ingår en inkomstförsäkring som låter dig få upp till 80% av din tidigare lön och detta sträcker sig ändå upp till 80 000 kr/mån i 150 dagar. Fackförbundet ST är ett väldigt bra val för dig som är statligt anställd och det är enkelt att gå med. Uppfyller du alla villkor och jobbar för staten så har du ingen anledning att tveka.

Inkomstförsäkring för dig som har eget företag

Om du är egenföretagare och är ute efter en bra inkomstförsäkring så ärunionen Unionen ett väldigt bra val. Du får en av marknadens bästa inkomstförsäkringar, affärscoachning, affärsjuridisk rådgivning och försäkringar till bra pris. Det är ovärderligt att få bra råd om egenföretagande och hur du ska gå vidare för att ditt företag ska växa. Unionen hjälper dig med alla dina frågor och funderingar och det är därför vi rekommenderar de starkt.

Så tecknar du en inkomstförsäkring

Det är väldigt enkelt att teckna en inkomstförsäkring och det tar inte lång tid alls. Först så vill du jämföra olika inkomstförsäkringar så att du väljer den som passar just dig och dina behov. De kan vara väldigt annorlunda i form av villkor och hur mycket ersättning som du kan få. När du hittat den inkomstförsäkring som passar dig så ska du klicka dig vidare till hemsidan där du ansöker genom att svara på diverse frågor. Dessa brukar oftast handla om din anställningsform, vad du tjänar i månaden, din ålder, vart du bor och din nuvarande ekonomiska situation. Du får vanligtvis svar väldigt snabbt och då får du reda på om du kan teckna en inkomstförsäkring och hur mycket det kommer att kosta.

Krav för inkomstförsäkring

För att du ska få teckna en inkomstförsäkring så måste du uppfylla några diverse krav. Först och främst så måste du vara bosatt i Sverige och vara medlem i en svensk a-kassa. Du ska vara tillsvidareanställd och omfattas av lagen om anställningsskydd. Du får inte veta om att du ska bli sparkad eller att finns risk för uppsägning. Efter en viss ålder så har du inte möjlighet att teckna eller ha kvar en inkomstförsäkring, detta för varierar respektive inkomstförsäkring.

En inkomstförsäkring har vanligtvis något som kallas för kvalifikationstid. Detta betyder att du måste vara medlem en viss tid innan du kan få ut ersättningen. Normalt så ligger denna tid på 12 månader och blir du arbetslös innan kvaltiden är slut så får du ingen ersättning. Byter du fackförbund under kvaltiden så kan du oftast tillgodoräkna din tidigare intjänade tid. Om det är så att ditt fackförbund inte har någon inkomstförsäkring så kan du komplettera ditt medlemskap med en utomstående inkomstförsäkring från t.ex Unionen. Det även ett fåtal inkomstförsäkringar som du kan teckna där du inte behöver vara med i ett fackförbund.