Fackförbundet LIVS är det förbund som organiserar arbetare inom livsmedelsbranschen, exempelvis bageri-, slakt-, konditori- och charkuteriområdena. Förbundet har i dagsläget omkring 48 000 medlemmar och den stora styrkan hos LIVS är att de har så stor kunskap och erfarenhet kring just livsmedelsbranschen.

Om LIVS

LIVS är en förkortning av Svenska Livsmedelsarbetareförbundet. De grundades 1922 genom en sammanslagning av Svenska bageri- och konditoriindustriarbetareförbundet och Svenska Slakteri- och charkuteriarbetareförbundet och vid sammanslagningen fick det nya förbundet alltså namnet Svenska Livsmedelsarbetareförbundet. Förbundet har gamla anor, då det har sitt ursprung ända tillbaka till slutet av 1800-talet, då en grupp bagare ville bilda ett eget landsomfattande förbund för de personer som var anställda inom bageribranschen. Det dröjde dock inte länge förrän förbundet lockade till sig medlemmar som inte arbetade inom just bageribranschen, men inom närliggande branscher, och det var just detta som så småningom ledde till att Svenska Livsmedelsarbetareförbundet bildades 1922. Förutom bageri-, charkuteri-, slakteri- och konditoribranschen så organiserar LIVS också medlemmar från exempelvis bryggerier, mejerier, kex- och konfektionsbranschen, tobaks- och snusfabriker. Förbundet är indelat i fem regionala förbund och har avtal med omkring 1100 arbetsplatser. Då förbundet inte är särskilt stort samarbetar de med många andra fackförbund under paraplyorganisationen Facken inom Industrin (FI). Svenska Livsmedelsarbetareförbundet ingår också i LO. LIVS har som syfte att värna om sina medlemmars intressen på de olika arbetsplatserna, men jobbar även politiskt på det lokala planet, med frågor som handlar om exempelvis kollektivtrafik, äldrevård och skola.

Medlemsförmåner LIVS

Som medlem i fackförbundet LIVS får du en större trygghet på din arbetsplats. Du blir försäkrad om lika villkor, en rättvis lön och en trygg arbetsmiljö. LIVS har också tecknat kollektivavtal med många arbetsplatser inom de branscher där förbundets medlemmar jobbar. Skulle du stöta på något problem eller har några frågor som rör din anställning eller din arbetsplats kan du kontakta LIVS för råd och stöd. Du har också möjlighet att få rättshjälp vid tvister med arbetsgivaren. Som medlem i LIVS får du också många fina medlemsförmåner. Det ingår till exempel flertalet förmånliga försäkringar i ditt medlemskap. Dit hör bland annat inkomstförsäkring, barngrupplivförsäkring, medlemsolycksfall och hemförsäkring. Det finns också flera tillvalsförsäkringar som du kan teckna om du har behov av dem. LIVS har en a-kassa som du kan bli medlem i så du får ersättning vid eventuell arbetslöshet och avgiften till a-kassan ingår också i medlemskapet. Du får medlemstidningen Mål & Medel 12 gånger per år direkt hem till din brevlåda. Du har möjlighet att teckna förmånligt el-avtal och förmånliga medlems-lån. Som medlem i LIVS får du också LIVS medlemskort som är laddat med förmåner, erbjudanden och rabatter hos mängder av företag, exempelvis när det gäller resor, friskvård, hemelektronik, teater, frisörbesök och mycket mer.