Facket för försäkring och finans, eller FTF som det förkortas, är det största fackförbundet inom försäkringsbranschen. Fackförbundet har omkring 13 000 medlemmar som jobbar inom försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag eller hos försäkringsförmedlare. Det som är lite speciellt med FTF är att alla anställda på dessa typer av arbetsplatser kan vara medlemmar, oavsett vad de har för yrke, utbildning och befattning.

Om Facket för försäkring och finans

FTF har sin grund i två äldre fackföreningar, Försäkringstjänstemannaföreningen i Stockholm och Föreningen Svenska Livinspektörer, som grundades 1919. Det var 1945 som Försäkringstjänstemannaförbundet bildades genom en sammanslagning av de äldre förbunden. År 2002 bytte de namn till Facket för försäkring och finans, men man har valt att behålla den gamla förkortningen FTF. Facket för försäkring och finans ingår i TCO och har lite över 13 000 medlemmar. FTF är specialiserade just på försäkringsbranschen och detta ser de som en stor fördel för att de ska kunna förhandla fram bra avtal till sina medlemmar. De tycker också att det är en stor fördel att alla anställda på en arbetsplats ska kunna vara med i ett och samma försäkringsbolag, oavsett vilken yrkesroll eller utbildningsbakgrund de anställda har. På så sätt får fackförbundet extra stor möjlighet att kunna påverka de anställdas arbetsvillkor.

FTF har hela tiden jobbat för att vara ett arbetsplatsnära fackförbund. De vill vara nära sina medlemmar och därför finns de synliga ute på de arbetsplatser där deras medlemmar finns. De har organiserat sitt fackliga arbete i ett stort antal lokala FTF-föreningar och FTF-klubbar. De allra flesta av förbundets medlemmar tillhör också en lokal förening och ibland dessutom också en klubb. Genom att finnas så nära sina medlemmar får de snabbt reda på vilka frågor som är viktiga för medlemmarna och dessutom kan de via de lokala grupperna enkelt driva de frågor som medlemmarna på just den eller de arbetsplatserna tycker är extra viktiga. FTF jobbar också övergripande med olika frågor, bland annat för att samma förutsättningar ska gälla för alla anställda i försäkringsbranschen, exempelvis när det gäller lönesättning, att de anställda ska få kontinuerlig kompetensutveckling och att arbetsplatserna ska vara fria från diskriminering. Om du studerar på en utbildning med inriktning mot försäkringsbranschen kan du bli studerandemedlem i FTF.

Medlemsförmåner FTF

Som medlem i Facket för försäkring och finans får du förstås stöd och råd kring allt som gäller din anställning. Du får också möjlighet till juridisk rådgivning vid behov. FTF ger dig också lönestatistik för din bransch, vilket kan vara bra att ha tillgång till inför löneförhandling eller om du ska byta jobb. FTF driver en egen a-kassa som du kan bli medlem i, för att du ska kunna få ersättning om du skulle bli drabbad av arbetslöshet. I medlemskapet hos FTF ingår också en inkomstförsäkring som sägs vara en av Sveriges bästa. Du får även tidningen Finansliv direkt hem till din brevlåda varje månad. Bland andra medlemsförmåner hittar du till exempel billigt träningskort, förmånliga medlemslån, lägre elpris, semestererbjudanden, rabatt på glasögon och prisvärda försäkringar.