Kyrkans Akademikerförbund är ett av våra mindre fackförbund med drygt 5000 medlemmar runt om i landet. Förbundet grundades 1954 och syftet är att organisera akademiker inom Svenska Kyrkan. Förbundet grundades genom att slå ihop Sveriges Yngre Prästers Förbund med Allmänna Svenska Prästföreningen som bildades 1944 respektive 1903. Från början hette det nya förbundet Svenska Kyrkans Personalförbund, men 1998 bytte förbundet namn till Kyrkans Akademikerförbund. Förbundet är anslutet till SACO och som medlem i Kyrkans Akademikerförbund kan man välja att gå med i Akademikernas Erkända A-kassa. Kyrkans Akademikerförbund är i dagsläget det enda svenska fackförbundet som är inriktade på Svenska Kyrkan.

Om Kyrkans Akademikerförbund

Namnet, Kyrkans Akademikerförbund, är kanske lite missvisande, för det krävs inte alls att man måste ha utbildat sig på högskola eller universitet för att kunna ansöka om att bli medlem i Kyrkans Akademikerförbund. Tvärtom så finns det en stor bredd bland de yrkesgrupper som är representerade i förbundet. Där finns allt ifrån församlingspedagoger, präster, kyrkoherdar och organister. Men också städare, kyrkvaktmästare, krematorievaktmästare, administrativ personal och trädgårdsingenjörer. De största yrkesgrupperna inom Kyrkans Akademikerförbund är präster, diakoner och församlingspedagoger. En av förbundets största frågor är att förbättraarbetsvillkoren för de anställda utifrån just de speciella förutsättningar som gäller när man har Svenska Kyrkan som arbetsplats och arbetsgivare. Alla människors lika värde är ett viktigt ledord för Kyrkans Akademikerförbund.

Medlemsförmåner Kyrkans Akademikerförbund

Som medlem i Kyrkans Akademikerförbund får du möjlighet till råd, stöd och juridisk hjälp om det skulle behövas. Skulle du till exempel ha problem med din arbetsgivare, inte ha fått den lön du har rätt till eller får problem med sjukskrivning, semester, föräldraledighet, arbetsvillkor, arbetsmiljö eller liknande frågor så kan du vända dig till förbundet för rådgivning och stöd. Skulle du ha behov av juridisk hjälp kring frågor som rör din anställning kan du med hjälp av facket även få detta. Du kan också få stöd inför lönesamtal, exempelvis med rådgivning och tillgång till lönestatistik. Som medlem i Kyrkans Akademikerförbund får du också en inkomstförsäkring som du kan använda ifall du blir arbetslös, för att få en högre ersättning än enbart a-kassan. Du får också flera andra prisvärda försäkringar. Dessutom har du möjlighet att ansöka om förmånliga bolån hos SEB liksom förmånliga medlemslån hos ett flertal banker ifall du är medlem i KyrkA. Som medlem får du också medlemstidningen Kyrkfack som kommer fyra gånger om året direkt hem till din brevlåda. Dessutom får du i de flesta regioner i Sverige rabatt på kurser, utbildningar och kulturprogram hos Sensus Studieförbund.