Fackförbundet ST är ett stort fackförbund med omkring 90 000 medlemmar som är organiserade i 95 olika avdelningar. ST organiserar anställda inom universitet, högskolor, statliga myndigheter, statliga bolag och statliga stiftelser.

Om ST

Fackförbundet ST har som grundidé att samla alla anställda på samma arbetsplats – oberoende av utbildning, arbetsuppgifter och befattning – i samma fackförening. Deras motto är också därför En arbetsplats – En fackförening. ST hette tidigare Statstjänstemannaförbundet, men från och med 2004 heter de istället Fackförbundet ST och ST är ingen förkortning utan ett namn. ST ingår i TCO. Förbundet grundades redan 1904, då under namnet Extra Ordinaries Förening. På den tiden var huvudfrågan för fackförbundet att medlemmarna skulle ha rätt till lön för sitt arbete. Systemet med Extra Ordinarie innebar nämligen att de flesta av statens anställda då arbetade som så kallat extra ordinarie tjänstemän och detta innebar i sin tur att de inte hade rätt till någon lön. Möjligen kunde de få ersättning i form av gratifikation vid nyår eller midsommar, om den myndighet där de arbetade hade varit extra sparsamma med papper, pennor och annat material. Systemet gällde ända fram till 1935 då förbundet äntligen lyckades få igenom en statlig löneplan. Idag kämpar ST för att deras medlemmar ska få bättre lön och arbetsvillkor, mer kompetensutveckling och inflytande på arbetsplatsen, fler spännande, intressanta och meningsfulla arbetsuppgifter samt ett gott ledarskap. Med sina omkring 90 000 medlemmar är ST den största fackföreningen för statligt anställda. ST:s medlemmar är organiserade i en lång rad olika avdelningar. Den största avdelningen har omkring 8000 medlemmar, medan de minsta avdelningarna bara har ett tiotal medlemmar. De fyra största avdelningarna inom ST är: ST inom Universitets- och Högskoleområdet, ST inom Försäkringskassan, ST inom Skatteverket samt ST inom Arbetsförmedlingen.

Medlemsförmåner ST

Genom att gå med i ett fackförbund som är specialiserad på just din bransch eller ditt yrkesområde kan du få professionell och kvalificerad facklig hjälp ifall du stöter på några frågor eller ett problem. ST kan hjälpa dig med att från rådgivning och avtalsgranskning till juriststöd och rättshjälp om det skulle behövas. Du kan också få hjälp vid förhandlingar med din arbetsgivare. Via tjänsten ST Direkt kan du få snabb och kostnadsfri rådgivning kring vanliga frågor som lön, anställningsvillkor, semester, försäkringar och mycket annat. Som medlem i ST får du också både en inkomstförsäkring och andra förmånliga försäkringar, bland annat får du en livförsäkring och en olycksfallsförsäkring som dessutom är kostnadsfria under de tre första månaderna.. Du kan också få tillgång till flera olika karriärtjänster, däribland lönestatistik för de yrken som ST organiserar. Du får också ST:s medlemstidning Publikt direkt hem i din brevlåda. ST delar även regelbundet ut stipendier till sina medlemmar som du kan ansöka om ifall du vill. Som medlem får du också gott om rabatter och erbjudanden, dels på exempelvis förmånliga bolån och medlemslån, men dels också på allt ifrån tidningsprenumerationer till semesterboenden. Som ny medlem är medlemsavgiften gratis de tre första månaderna och därefter till ett extra lågt pris kommande sex månader.