Brandmännens Riksförbund, eller Brandfacket som det också kallas, är en rikstäckande och politiskt obunden organisation för brandmän som jobbar inom räddningstjänsten. Förbundet grundades 1945 och har idag närmare 9000 medlemmar av Sveriges totalt omkring 14 000 brandmän. Från början organiserade förbundet enbart deltidsbrandmän, men från och med 2007 öppnade man också upp för heltidsbrandmän.

Om Brandmännens Riksförbund

Förbundet arbetar aktivt för att förbättra svenska brandmäns arbetsvillkor. Som brandman är arbetsmiljön ofta riskabel och svår, och därför försöker facket att göra den säkrare i den mån det går. Som medlem i Brandmännens Riksförbund kan du få hjälp med råd och stöd kring din anställning och du erbjuds också juridisk hjälp om detta skulle behövas. En bra sak är att de som ingår i ledningen i Brandmännens Riksförbund är att de själva är aktiva brandmän, så det innebär att de har god erfarenhet av yrket och dess speciella yrkesvillkor. Alla som jobbar inom räddningstjänsten kan bli medlemmar i Brandmännens Riksförbund, så de har också exempelvis brandbefäl och flygplatsbrandmän som medlemmar, men det finns också andra yrkeskategorier som representeras i Brandmännens Riksförbund. Förbundet har satsat på att ha låga medlemsavgifter och som deltidsbrandman har du lägre medlemsavgift än de som jobbar heltid. Som medlem i Brandmännens Riksförbund kan du ansluta dig till STs A-kassa.

Medlemsförmåner Brandmännens Riksförbund

Bland de medlemsförmåner du får av att vara medlem i Brandmännens Riksförbund så finns det bland annat flertalet försäkringar som du kan teckna. Dit hör till exempel en förmånlig olycksfallsförsäkring, en prisvärd hemförsäkring, men också en specialförsäkring som kallas för Trygg Brandman. Du får också en gratis prenumeration på medlemstidningen som heter Swedish Firefighters och som utkommer med sex nummer per år. Bland de övriga medlemsförmånerna hittar du till exempel rabatt på el. Brandmännens Riksförbund har nämligen slutit ett avtal med Elverket Vallentuna, för att få billig medlems-el till sina medlemmar. Vallentunas Elverk har länge tillhört de elleverantörer som har de lägsta priserna och som medlem i Brandmännens Riksförbund får du ytterligare rabatt på deras redan låga priser. Du får också rabatt hos Nordic Choice Hotels liksom rabatter på kontaktlinser hos Netlens. De medlemsförmåner som du får hos Brandmännens Riksförbund byts ut med jämna mellanrum och utökas också, så det kan vara värdefullt att hålla utkik på hemsidan och i medlemstidningen efter aktuella förmåner.